Fransk Nougat

IMG_9559

Detta var ganska spännande att göra. För två år sedan testade jag ett recept och sa ”aldrig mer”. Det blev bara smul och kladd och inte gott. Så det var väldigt tråkigt eftersom jag hade tänkt ge det till någon annan. Det fick bli något annat då.
Men så ville Anna gärna göra det. Hon hittade ett recept som vi tyckte lät helt okej, så vi provade. Vi var en aning skeptiska under tiden eftersom det skulle koka upp till 148 grader. Men det blev faktiskt bra. Smeten blev väldigt mörk, så riktigt vit blev nougaten inte men tillräckligt.
Den blev liiite för kladdig för att ha i långa stavar så Anna skar upp dem i småbitar så vi kunde slå in dem i smörpapper, som små kolor.

Den fantastiskt vackra skålen köpte jag igår när vi var på Tivoli i Köpenhamn på deras julmarknad med ett par vänner. Jag blev helt förälskad när jag såg den. Det fanns ett par till, men tyvärr kände jag inte att jag kunde unna mig det. Det fick räcka med en ; ) Man ska ju ha plats till allt också.

IMG_9562

Fransk Nougat

ca 100 kolor

2 3/4 dl socker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
1/2 dl socker
150g pistagenötter
150g skållad sötmandel
Florsocker, att pudra med

Sätt ugnen på 150 grader.
Mät upp socker, honung, glykos och vatten i en stor kastrull och koka upp. Koka tills sockerlagen når 148 grader. Använd en stektermometer.

Medans det kokar så vispar du äggvitorna och den andra mängden socker. Vispa till en luftig och krämig marängsmet, men vispa inte den för hårt.

När sockerlagen har nått rätt temperatur så tar du av kastrullen från plattan. Häll sedan ner lagen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten medans du vispar den. Här kan det vara bra att få hjälp av någon annan att hälla medans man vispar (eller tvärt om) ifall man inte har en köksmaskin som kan sköta vispandet åt en.
Vispa i ca 10 minuter, tills den känns vit och fluffig.

Rosta under tiden nötterna i ugnen i ca 5 minuter.
Tillsätt de varma nötterna i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastigheten.

Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller en silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett annat bakplåtspapper/silikonmatta.
Kavla eller tryck ut nougaten till ca 1,5 cm tjocklek och låt den sedan svalna.
Skär i bitar och klä ev. in dem i smörpapper. Förvara i lufttäta burkar i rumstemperatur.

Receptet hittade Anna här.
Annonser
Det här inlägget postades i Jul, Maräng, nötigt, Snacks & Godis. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s