Maskrosmarmelad

20130527-165836_Fotor

I fredags när jag och den minsta av fisarna gick hem ifrån skolan så fick vi för oss att vi skulle göra alla en tjänst och minska antalet maskrosor som finns i vårt fina område, så vi plockade på oss en hel hög med fina blommor.
Så då kan man ju undra vad man ska göra med alla dessa blommorna som alla avskyr… jo vi gjorde marmelad! Jag har länge velat testa just detta så det passade väldigt bra i fredags. Och enkelt var det… fast det är visserligen all sorts marmelad. Och gott var det med! Både på mackan tillsammans med osten och att fylla kakorna med.
Nästa år så ska vi prova att göra maskrossaft… undra om det kan vara gott?!

Detta blir mitt bidrag till månadens sötsak som i maj är temat tillbehör. Denna månaden kan man även vinna hennes nya bok Sött från Förr och den hade inte varit helt fel att vinna. Så håll en extra tumme för mig och min goda marmelad.

En av burkarna gavs bort i mors-dagspresent idag också. Det är alltid kul att kunna göra något eget att ge bort. Det känns som att det uppskattas mer också. Det ligger lite mer känsla bakom själva gåvan då.

20130527-165821_Fotor

Maskrosmarmelad

ca 5 dl marmelad

4 dl vatten
5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
5 dl syltsocker
1 tsk rivet citronskal

Sätt ugnen på 100 grader. Ställ in väl rengjorda glasburkar och låt dem stå där tills marmeladen är klar. Koka locken i vatten.
Skaka av alla småkrypen och plocka av alla de små gula blombladen. Häll dem i en skål. Koka upp vattnet och häll det över de gula blombaden. Låt dra i ca 2o minuter.
Häll blomblad och vatten i en nätsil eller en silduk, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med tex baksidan av en sked.
Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig. Skumma noga!
Ta bort kastrullen ifrån värmen och rör ner citronskal.
Häll upp marmeladen i de varma rena glasburkarna. Fyll nästan ända upp till kanten. Skruva på locken direkt. Låt dem kallna och förvara dem sedan svalt.

Receptet är ifrån boken Sommarens söta
Annonser
Det här inlägget postades i Citron, Frukost, Presenter, Sylt/Marmelad/Saft. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Maskrosmarmelad

  1. Ping: Bästa tillbehören | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s