Lemon & Blueberry Cake

IMG_8716 kopiaIdag är det ingen vanlig dag, för idag är det M’s födelsedag! Hurra hurra hurra!!!

Och det måste firas med både blommor, presenter och tårta… på sängen såklart =) Han har aldrig fått tårta till frukost när han fyllt år så nu fick det bli så. Det tycker jag att alla borde få. Någon slags tårtliknande frukost, så hade allas födelsedagar börjat riktigt bra och det är ju viktigt.

Det har varit mycket smusslande och pusslande här hemma för att hålla allt hemligt. Igår bakades det i omgångar och gömdes i skåp och under bord när han kom hem på lunchen.

IMG_8713 kopiaMen efter mycket om och men så lyckades vi att hålla allt hemligt och han blev jätteglad när vi kom in och väckte honom i morse med sång och allt.

Eftersom två av hans favoriter är blåbär och citron så fick det bli en tårta med de smakerna. Sån tur var så hittade jag ett recept med just det i min fina fina bok av Roy Fares – Sweet! (som jag fick av M i julklapp). Fast jag gjorde en ”mini”-tårta och valde att klä in hela tårtan i frosting istället för att, som Roy hade det, bara på toppen.

Tårtan var ca 10 cm i diameter. Alldeles lagom liten för oss fyra. Det blev till och med lite över så vi kan fira vidare i kväll med tårta efter middagen.

IMG_8719 kopiaTårtan fick en väldigt ljus ton av lila, jättefint. Men om man vill så kan man antingen pressa ner lite mer blåbärsjuice i frostingen eller tillsätta någon extra droppe lila karamellfärg om man vill att färgen ska bli lite tydligare.

Citron och blåbär är en väldigt bra kombination. Det blir friskt och gott… fast det blir väl allting som innehåller citron hehe. Och färskostfrosting är bara sååå gott! Helt klart min favorit bland frostingar. Inte alls så söt som smörkräm lätt blir.

Haha ja om man nu tänker på att vi åt den till frukost så kan man nästan säga att det var en ganska bra frukost… Vi fick ägg, mjölk, juice, bär, ”bröd”, smör och ost till frukost. Så bör väl alla morgnar se ut egentligen 😉

IMG_8725 kopia

Lemon & Blueberry Cake

50g smör
3 ägg
2 1/4 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk, 3%
1 citron, finrivet skal + citronsaft
1 nypa salt

Citronkräm:

1/2 dl färskpressad citronsaft
1 dl socker
1 dl vatten
2 msk maizena majsstärkelse
1 äggula
20g osaltat smör

Blåbärsfrosting:

1 dl frysta och tinade blåbär
200g rumstempererat smör
7 dl florsocker, siktat
1 msk vaniljsocker
600g philadelphiaost

250g blåbär att dekorera med

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med löstagbar kant, 21 cm.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner dem i äggsmeten. Blanda väl. Tillsätt det smälta smöret, mjölk, citronsaft samt finrivet skal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara helt genomgräddan.

Jag hällde min smet i en form på 10 cm i diameter (i fyra omgångar) och gräddade i 15-20 minuter per botten.

Citronkräm:
Blanda citronsaft, socker samt hälften av vattnet i en kastrull och koka upp. Blanda resterande vatten, maizena och äggula i en bunke. Häll ner den kokande vätskan i bunken, blanda väl och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka upp under omrörning och fortsätt att koka på mellanvärme tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt stå i kylen i ca 40 minuter.

Frosting:
Lägg de tinade blåbären i en sil och pressa ut saften ur dem med baksidan av en sked. Vispa smöret krämigt och fluffigt. Tillsätt vanilj och siktat florsocker, i omgångar. Vispa med elvisp tills allt socker är fint inblandat. Tillsätt färskosten, i omgångar ca 200g, och blåbärssaften och vispa till en slät och fin frosting.

Roys sätt:
Kantskär kakan, dela den i två delar och lägg den ena på ett tårtfat. Spritsa ut hälften av frostingen i bollar jämnt fördelade över bottnen. Använd en rund tyll. Ringla citronkrämen över frontongen och strö ut ungefär hälften av blåbären.
Lägg på den andra bottnen och spritsa rosetter av resterande frosting med en stjärntyll. Strö över resten av blåbären.

Mitt sätt:
Lägg en av de fyra bottnarna på ett tårtfat. Bred ut ett lager frosting och sedan ett lager citronkräm ovanpå. Tryck ner ett par blåbär i krämen. Lägg på nästa botten och upprepa. När sista bottnen ligger på så klä tårtan med ett tunt lager frosting och ställ den i kylen i ca 30 minuter. Tag ut den och bred på ytterligare ett lager, lite tjockare. Jämna till den så gott det går och spritsa ut små rosor på toppen med en stjärntyll och sätt ett blåbär i var ros.

Receptet är ifrån boken Roy Fares – Sweet!
Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Blåbär/Tranbär/Vinbär, Citron, Födelsedag, Frostings, Frukost, Livet, Tårta. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lemon & Blueberry Cake

  1. Ping: Cupcakes for Mothers Day | rebeckasKÖK

  2. Ping: Baby Shower Brunch | rebeckasKÖK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s