Chokladtårta med Jordgubbar och Chokladsmörkräm

Botten:
2½ dl mjölk
100g mörk choklad, 70% kakao
225g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
4 äggvitor

Fyllning:
2 msk vispgrädde
50g mörk choklad, 70% kakao
75g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
3-4 dl vispgrädde
jordgubbar

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. smörj och mjöla en form men löstagbar kant, 24 cm i diameter. Värm mjölken försiktigt tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna.
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggulorna, en i taget.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner det och den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
Fyllning: Lägg grädde och choklad i en skål över vattenbad. Låt chokladen smälta, och sedan svalna något. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda i den smälta chokladen.
Ihopläggning: Dela kakan i två bottnar och bred fyllningen emellan. Plasta in noga och låt tårtan safta till sig några timmar i kylen. Garnera med vispad grädde och jordgubbar.

Här har vi en bild på alla sex tårtorna som jag gjorde till hon som tog studenten =)

Detta inlägg publicerades i Bakverk, Björnbär, Choklad, Hallon, Jordgubb/Fläder, Student/Bröllop/Dop, Tårta. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Chokladtårta med Jordgubbar och Chokladsmörkräm

  1. Snubblade in på din sida tack vare google & så får jag se denna underbara tårta =) Ser fantastiskt god ut!

  2. Ann-Louise skriver:

    Smakade underbart! Du är en stjärna.

  3. Emma skriver:

    Tack för receptet! Det blev en höjdare på vår 4-årings kalas 🙂 Han önskade sig nämligen en chokladtårta med jordgubbar och grädde.

Lämna en kommentar