Citrontårta

Detta är den andra tårtan som jag gjorde. Jag bara älskar citron så det var ju ganska givet att något på bordet skulle ha citron som huvudingrediens. Och här är det gott om citronsmak.
Tänk på att du måste använda marängen direkt när du vispat klart den.
Citronskivorna på toppen blev smarriga och smakade precis som marmelad.

Receptet hittade jag inne hos Martha.

1 cup osaltat smör, rumstemperatur
2 1/2 cups mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk citron skal
1½ cups socker
2 stora ägg plus 3 stora äggulor
2 msk citronsaft
1 cup standard mjölk

1 citron, tunt skivad
½ cup socker
½ cup vatten
1/4 cup citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 2 bakformar (á 20cm).
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och citronskal i en bunke.
Vispa smör och socker (med elvisp) i en annan bunke, tills det blir ljust och fluffigt. Sänk hastigheten och vispa ner ägg och äggvitor, ett i taget. Tillsätt 2 msk citron saft. Vispa sedan ner mjölblandningen och mjölken i omgångar. Börja med mjölet och avsluta med det. Vispa tills det är en jämn och fin smet.
Dela upp smeten i de två mjölade formarna och bred ut den jämnt. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt bottnarna svalna något i formen innan du stjälper upp den på galler.
Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt citronskivorna och låt det sjuda i ca 25 minuter. tag upp och lägg citronskivorna på bakplåtspapper och häll sedan ner citronsaften i sockerlagen.
Pensla bottnarna med citronsirapen. Använd nästan allt.

Gör sedan en maräng.

3 stora äggvitor
3/4 cup socker
en nypa salt
1/3 cup vatten
1/4 tsk vanilj extract

Vispa äggvitor, socker, salt och vatten i en skål över vattenbad. Var noga med att skålen inte nuddar vattnet i kastrullen. Vispa hela tiden, i ca 2-3 minuter.
Häll över smeten i en stor skål och vispa på medelhög fart med en elvisp i ca 3 minuter. Tills smeten har blivit glansig och det bildas hårda toppar när du lyfter upp vispen. Tillsätt vaniljen och vispa bara precis in den.
Bred ett lager på den ena bottnen. Lägg över den andra och bred på resten på toppen och runt om tårtan. Dekorera med citronskivorna.

Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Citron, Födelsedag, Maräng, Tårta. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Citrontårta

  1. nu har jag bläddrat, bläddrat & bläddrat (fast än jag egentligen inte har tid=).
    Fantastiskt mkt gott man hittar här & bilderna gör ju så det vattnas i munnen.
    Väldigt fin blogg du har! För att vara säker på att inga inlägg missas får lägga till dig i min blogglista =)
    Önskar dig en fortsatt fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s