Morotstårta

20120409-100136.jpg

Datorsladden var (och är fortfarande) upptagen så jag får helt enkelt blogga från mobilen istället. Det går väl lika bra det, men bilderna byts ut sedan när jag kan använda datorn.

Jag kände för att bjuda mina arbetskollegor på något gott nu till påsk så jag tyckte att en morotskaka kunde passa bra. Men en vanlig platt kaka duger inte i mitt kök inte. Jag älskar att göra tårtor och så blev det.

Receptet är ifrån boken Lyxiga cupcakes och Läckra kakor. En av mina favoritböcker!

20120409-152821.jpg

Till tre bottnar à 20cm i diameter

300g fint ljust råsocker
3 ägg
3 dl solrosolja
300g mjöl
1 tsk bikarbonat
1 bakpulver
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
1/4 tsk vaniljessens
300g rivna morötter
100g hackade valnötter

Färskostfrosting:
600g florsocker
100g smör, rumstempererat
250g naturell färskost, kall

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman socker, ägg och olja i en bunke med en elvisp.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt det i omgångar i smeten. Tillsätt vaniljessensen.
Rör sedan i de rivna morötterna och de hackade valnötterna för hand så att de fördelas jämnt i smeten.
Fördela smeten i tre smorda och mjölade kakformar, 20cm i diameter. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.
Låt tårtbottnarna svalna något i formarna innan du stjälper upp dem på ett galler för att kallna helt.

Färskostfrosting:
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt siktat florsocker i omgångar. Vispa med elvisp på medellåg hastighet.
Tillsätt all färskost och vispa tills den är helt sammanblandad med smöret och florsocker. Vispa sedan på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills frostingen är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge, eftersom frostingen snabbt kan bli lös.

När tårtbottnarna är kalla lägger du en av dem på ett tårtfat och brer på en fjärdedel av frostingen. Lägg sedan på ytterligare en tårtbotten och bred på en fjärdedel av frostingen. Lägg på den sista tårtbotten och bred på resten av frostingen på ovansidan och sidorna.
Dekorera ev. med valnötter och lite kanel.

Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Frostings, Morot, nötigt, Tårta, the Humingbird Bakery - Lyxiga Cupcakes och Läckra Kakor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Morotstårta

  1. Ping: Morotstårta | rebeckasKÖK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s