Nyårsafton

Gott Nytt År allihopa! Hoppas att ni hade en fantastisk kväll igår med en massa god mat och trevligt sällskap, för det hade vi minsann!

Här kommer det lite bilder på vår kväll i mat och dryck väg.

Dukningen gick i lite lila/svarta toner. Jag blev väldigt nöjd med dukningen. Det såg så trevligt ut att det känns lite trist nu när allt är undanstädat… Äh, vi får väl ha bjudning snart igen helt enkelt.

Och vad vore nyårsafton utan riktig Champagne?! Vi drack Palmer & Co Bruit Champagne till förrätten, och förrätten bestod av…

… Pilgrimsmusslor i champagnesås och Crème ninon med räkor.
Himmelskt gott!

Receptet är från min nya fina bok, Systrarna Eisenman – Mingelmat
Jag halverade receptet en massa eftersom vi bara var 4 pers =) men skriver in hela här.

Pilgrimsmusslor i Champagnesås

24 st pilgrimsmusslor
salt och peppar
1 msk olivolja

Champagnesås:
1 scharlottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong (jag gjorde även en med grönsaksbuljong också då vi hade en vegetarian i vårt sällskap)
3 dl vispgrädde
1 msk maizenaredning
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl champagne eller mouss
erande vitt vin
salt och peppar

Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i ca 10 minuter. Red såsen med maizena. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
Vispa resten av grädden.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Värm oljan i el grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i ca 1 minut på varje sida.
Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Fördela såsen i skedar eller på små tallrikar. Lägg en pilgrimsmussla i såsen. Servera direkt.

Crème Ninon med Räkor

ca 20 små portioner

3 schalottenlökar, finhackade
2 msk höns- eller grönsaksbuljong (vi använde grönsaksbuljong)
½ dl torrt vitt vin
400g frysta gröna ärtor (ca 6 dl)
salt och peppar
2 dl vispgrädde, lättvispad
20 skalade räkor
champagne eller torrt mousserande vitt vin

Fräs löken i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt buljong, vin och ärtor och koka upp. Låt sjuda i ca 3 minuter. Mixa soppan i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
Trä upp räkorna på 20 tandpetare.
Rör försiktigt ner grädden i soppan och fördela den i små glas, muggar eller skålar. Häll lite champagne eller mousserande vin i soppan strax före servering. Lägg en tandpetare med en räka över kanten och servera direkt.

Till vegetarianen hade vi en liten pärltomat istället för en räka, och en stekt champinjon istället för pilgrimsmusslan.

Till huvudrätt så åt vi fantastiskt god oxfilé, potatiskaka med spenat, rödvinssås och sparris.

Potatiskaka med Spenat

Till 10 pers

1½ kg potatis, mjölig sort
2 vitlöksklyftor
4oog fryst tinad spenat
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
5 ägg
2½ dl mjölk
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken. Krama ut vätskan ur spenaten. Lägg ett lager potatis i botten på en stor, ungssäker form ca 20×30 cm med ca 4 cm hög kant.
Varva spenat, vitlök, salt, peppar och potatis. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 15 minuter. Låt kallna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
Vid servering: Pensla ytan med olja och värm i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Och istället för kött till vegetarianen så blev det ugnsstekt aubergin med mozzarella.

Mozzarellafylld Aubergin

4 portioner

2 aubergin
1 mozzarellaost
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna i 4 tjocka skivor, ca 5 cm. Häll av och skiva mozzarellan. Skär ett snitt i varje auberginskiva. Stek bitarna på över- och undersida. Salta och peppra.
Lägg mozzarellaskivorna i snitten. Lägg auberginerna i en ugnssäker form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Till efterrätt så åt vi Apelsinchokladsuffle. Väldigt gott det också! Tyvärr så glömde jag bort kameran lite här så jag missade att ta en bild på den när den var hög och fin, men nästa gång så ska jag minsann inte glömma det =)

Chokladsufflé med Apelsinsmak

4 portioner

25 g smör
½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
37g strösocker
25g mörk choklad med apelsinsmak
½ tsk kakao
2 st stora ägg

Sätt ugnen på 150°. Smörj formar som rymmer 1 dl med smör. Ställ dem i kylskåpet tills smöret stelnat. Ta ut dem och smörj dem igen med smör. Beströ dem med strösocker. Ställ formarna i kylskåpet tills de ska användas.
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Låt fräsa utan att det tar färg.
Blanda mjölk, socker och choklad i en annan kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smeten långsamt i smör- och mjölblandningen. Blanda ner kakao och rör tills allt blandats. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa ner äggulorna i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ner det i chokladsmeten. Fördela smeten i formarna, lämna 2-3 cm upp till kanten.
Grädda suffléerna mitt i ugnen ca 15 min. Höj ugnsvärmen till 200° och grädda ytterligare ca 5 min. Servera direkt!

Vi drack även mousserande vin med jordgubbssmak när gästerna kom.

Vi hade väldigt trevligt hela kvällen med en massa skratt och vid tolvslaget så blev det även en del fyrverkerier. Sedan festade vi vidare ett tag till!

Gott Nytt År!

Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Choklad, Festligheter, Jordgubb/Fläder, Livet, Mat, Middag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s