Lussebullar

20111205-111722.jpg

Nu kommer receptet på lussebullarna. Det blev lite fel för någon dag sedan när jag skulle publicera det.

För att få ut så mycket smak som möjligt så koka upp mjölken, med saffran i, kvällen innan. Sedan när det är dags att baka så är det bara till att värma upp den igen till fingervärme.
Och tänk på att knåda degen i ca 10 minuter första omgången. Den lär vara lite kladdig, men undertiden den knådas så blir den slät och fin.
Så tillsätt inte för mycket mjöl. Då blir de torra.

20111201-135753.jpg

Receptet är från Vinterns Söta

Ca 30 bullar

50g jäst
5 dl standardmjölk
150g smör
250g kesella
1 1/2 dl socker
2 kuvert saffran (1g)
1 tsk salt (vi hade bara i 1/2 tsk)
Ca 16 dl vetemjöl
Russin
1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm saffransmjölken och smör till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
Blanda i kesella, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen smidig och blank, 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord och knåda den i några minuter. Dela upp den i ca 30 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder. Snurra in ändarna åt varsitt håll. Lägg dem sedan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler.

Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Jul. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s