Chocolate Guinness Cake

Så där, nu när jag har delat med mig av månaden sötsak så är det dags att visa helgens bakverk. 🙂
Vi hade lite tjejmys i fredags och jag stod för efterrätten som vanligt. Jag valde att göra något ur min fina nya bok. En Guinness kaka. Jag tyckte att det lät väldigt intressant med öl i en kaka. 🙂 Och vet ni vad… Det var sjuuukt gott! Helt klart en av de godaste chokladkakorna jag har gjort.

250ml Guinness
250g osaltat smör
80g kakao
400g strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljessens
140ml buttermilk*
280g mjöl
2 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver

Frostingen
50g osaltat smör, rumstempererat
300g florsocker
125g färsk ost, t ex philadelphia
kakao att pudra kakan med

Sätt ugnen på 170g. Smörj och mjöla eller klä en springform, 23cm, med bakplåtspapper.
Häll guinnessen i en kastrull, tillsätt smöret och värm det försiktigt tills smöret har smält. Tag bort kastrullen från plattan och rör ner kakao och socker. Vispa ihop ägg, vanilj och buttermilk i en liten skål. Häll sedan ner det i kastrullen.
Sikta ned resten av ingredienserna i en stor bunke. Vispa sedan, med degkrokarna, på låg hastighet medans du sakta häller ner den varma blandningen i mjölblandningen.
När allt är blandat väl så häll ned smeten i den klädda formen och ställ in den i mitten av ugnen i ca 45 minuter, eller tills kakan inte längre är kladdig när du kollat med en sticka. Låt kakan kallna en stund i formen innan du tar loss den, sedan på galler.
Medans kakan kallnar (Helt) så kan du göra frostingen.
Använd degkrokarna på din visp. Mixa samman smör och florsocker. Det ska bli till en sandig konsistens, så bli inte oroliga 😉
Tillsätt färskosten. Vispa först på svag hastighet, sedan på medium tills frostingen är fluffig. (Se till så att kakan är helt kall innan du frostar den!)
Sedan så är det bara till att bre på den på kakan, ovanpå och på sidorna om ni vill. Jag skulle frakta min en bit och bestämde mig för att ha kvar den i formen. Alltså blev det bara frosting på toppen på min 🙂
Pudra med kakao.

*Buttermilk kan man göra hemma själv, med vanlig mjölk och lite vinäger. Recept på det finns på google. Jag hade dock slut på vanlig vinäger så jag körde på vanlig mjölk. Kakan blev då en aning lösare så jag hade min inne ett tag till i ugnen.
Så om ni inte orkar göra egen buttermilk kan ni använda vanlig mjölk 🙂 tänk bara på att det tar ett bra tag till i ugnen, och jisses vad gott det blev 🙂

Detta inlägg publicerades i Bakverk, Choklad, Frostings, The Hummingbird Bakery - Cake Days. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chocolate Guinness Cake

  1. anette skriver:

    Jag hade samma recept som du filmjölk i min och oj vilken god tårta!

Lämna ett svar till anette Avbryt svar