Citronmarängpaj

Jag hade så överdrivet många citroner hemma så jag kände att det var dags för en citronpaj. Det är ju så oootroligt underbart gott. I Löv Citron 😉
Jag har såklart en del citroner kvar så jag tänkte att jag skulle göra lite Lemon Curd och ytterligare en paj. Pajen får jag nog ta med och bjuda på jobb. För jag tror inte att vi mår så bra här hemma om vi trycker i oss ännu en sådan paj hehe.
Receptet på denna hittade jag här. Men jag skriver in det här också fall i fall det av någon anledning skulle försvinna från den sidan. Man vet aldrig 🙂
Jag glömde dock att ha i de där två msk smör, men det gjorde absolut inget för de blev supergoda!

Pajskal
3 dl mjöl
1krm salt
100g smör
½ citron (rivet skal)
1 st äggula
2 msk kallt vatten

Citronkräm
2 st citroner
2 dl socker
3 dl vatten
5 msk maizena
4 st äggulor
2 msk smör

Maräng
4 st äggvitor
2½ dl socker
3/4 dl vatten

Pajskalet: Arbeta samman pajdegen i en matberedare med kniv eller på bakbord.Tryck ut den i små smorda bakelseformar och ställ dem kallt en stund.
Grädda i 200° 10-12 min tills de får lite färg och känns färdiga.Låt dem svalna något innan de tas ur formarna.Låt kallna.
Citronkräm: Riv skalet och pressa saften ur citronerna.Blanda skalet,saften,socker,vatten,maizena och äggulor i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
Pressa genom en sikt så att citronskalen och ev. klumpar försvinner.Rör ner smöret.Fördela krämen i pajskalen och ställ dem svalt.
Maräng: Lägg äggvitorna och 2 msk socker i en skål.Koka resten av sockret och vatten till en simmig lag.
Kolla med termometer att lagen har en temperatur på 120°.
Vispa äggvitorna med sockret till skum.Häll i den kokande lagen under vispningen.Fortsätt vispa men långsammare tills marängen svalnar.
Spritsa eller bred marängen på citronkrämen.Grädda i 225° tills de får lite färg.Servera gärna pajerna lite ljumma.

Detta blir mitt bidrag till månadens sötsak. Denna månad är det ett syrligt tema 🙂

 

Annonser
Det här inlägget postades i Bakverk, Citron, Dessertpaj, Maräng. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s